Kycklingar och kläck


Här är mina tankar och erfarenheter kring att föda upp kycklingar.
OBS!!! Uppgifter om temperatur o s v ska du dubbelkolla, då jag skriver ur minnet och om hur jag har gjort.
Jag kan ha minnts fel, eller helt enkelt ha fel...
Dagsgamla kycklingar med sin fostermor.
Kläck under höna:
Det bästa sättet att kläcka kycklingar är under en höna.
Förutom att hönan inte får strömavbrott och alltid har perfekt temperatur och luftfuktighet, så sköter hon jobbet efteråt.
Du behöver inte göra något utom att ge dem mat och vatten i princip.
Säkra ruvare brukar vara dvärgkochin och silkeshöns. Min mesta ruvare är dock en sumatra, den rasen är också känd för att gärna ruva.
Nu kan du ju inte starta din ”fjäderklädda ruvmaskin” genom ett knapptryck, men det finns saker du kan göra för att trigga igång ruvning.
Bäst är våren och försommaren. Redan i mars kan suget komma hos ruvvilliga hönor.
Du märker att hon vill ruva genom att hon ligger länge i redet. Hon ligger platt och ”surar”.
Om hon inte kliver av sin plats på ett par dagar, utom korta stunder för att äta och dricka, har du med största sannolikhet en ruvhöna.
Om du inte har någon ”surhöna” kan du uppmuntra dem genom att låta ägg ligga kvar i ett rede.
Synen av äggen i redet kan väcka ruvlusten och göra att en höna läger sig.
Du kanske har samlat ägg som du vill att hon ruvar på, då kan du byta ut hennes ägg efter några dagar, när du vet att hon ligger säkert.
Jag brukar bara plocka bort de gamla och lägga under de nya, utan omsvep. Det bästa är dock om du värmer de lite i handen först så att de inte är kalla. Det kan vara bra att göra det sent på kvällen när flocken kommit till ro. Då är det mindre risk att hon kliver av.
Du kan också vänta tills hon gått för att äta och då snabbt byta ut äggen.



Kläck i maskin:
Det finns många olika modeller ute på marknaden. Allt från manuella där du själv vänder äggen tre gånger om dagen, till de helautomatiska maskiner som sköter allt, inklusive luftfuktighet.
Det som maskinen eller du måste se till:
Vändning. Äggen får inte ligga i samma läge, de ska tippas lite tre gånger om dagen. Detta görs fram till dag 18. Därefter ska de ligga stilla så kycklingen hittar rätt position i ägget.
Temperaturen: Den ska vara jämn, mellan 37 och 38 grader.  Inte under och inte över.
Hönan kliver ju i regel av äggen varje dag, och de nyaste maskinerna har en funktion där du kan ställa in ett litet temperaturfall själv.
Det andra som är viktigt är luftfuktigheten. Den bör ligga på runt 45% de första 17 dagarna. Det får inte vara för fuktigt för då kan fostret drunkna. Men det finns många som torrruvar, det betyder att de inte tillsätter fukt förrän dag 18. Då är det jätteviktigt att luftfuktigheten ligger runt 75%. Detta underlättar kycklingens arbete att komma igenom äggskalet, som den hackar sig igenom med äggtanden på näbben. Fuktigheten är också viktig så att kycklingen inte torkar fast i ägget under den ganska långdragna utbrytningsprocessen.  Luftfuktigheten är avgörande, lyft därför inte på locket under kläckningen. Kycklingen klarar sig utan mat i 48 timmar, den lever på gulsäcken. I maskinen är det varm och skönt, och kycklingen får en chans att vila och torka.
Värt att tänka på är att hönan svettas lite för att sätta igång ruvningen. Det finns dem som råder en att därför fukta äggen innan du lägger dem i kläckaren.
Normalt kläcks en kyckling efter 21 dagar. De kan kläckas något före och också några dagar senare. Det är inte sällan ett par dagar mellan första och sista kyckling.
Om temperaturen i maskinen varit för hög kan kycklingar kläckas med deformiteter. En vanlig åkomma är att fötterna är krokiga, att tårna liksom knyter sig. Detta kan du faktiskt hjälpa kycklingen med genom att sätta fötterna rätt i  en liten ”Sko” av plåster, möbeltass eller annat under foten. Det är jobbigt för kycklingen, men om du rätar ut tårna inom två dygn, ju förr desto bättre, kan den bli helt bra. Ett annat problem är att benen går i spagat. Då kan man sätta ihop benen så att de hålls raka. Jag har ingen direkt erfarenhet av de här behandlingarna, men ska fungera. Googla!

 Lysning av ägg:
Som regel ska du låta äggen vara ifred, vare sig de är under höna eller i maskin.
En sak som däremot kan vara bra att göra är att lysa äggen. Det kan du göra efter någon vecka.
När du lyser äggen ser du om ägget har chans att bli en kyckling eller inte.
Obefruktade eller döda ägg, kan explodera om du har otur, så de ska du plocka bort tycker jag. Förutom att lukta fruktansvärt illa kan det påverka resultatet. Bakterier från ett exploderat ägg kan döda ett foster i ett närliggande ägg. Och skrev jag att det luktar jätteilla?
Hur lyser du ägg?
Du behöver en stark ficklampa, ett mörkt rum och ett ägg. Håll ficklampan under ägget. Då ser du embryot. Det kan vara svårt med mörka eller gröna ägg.

Hur ser du om ägget är ett levande foster, tomt eller dött?
På dag 8 syns embryot som en liten klump varifrån det växer nät. Detta kallas ofta för spindel, och du kommer att förstå varför.
Ett dött ägg saknar dessa nät. Embryot kan vara en ensam klump.
Ägg där embryot dött mycket tidigt får en sk blodring. Det är en ring som löper runt ägget, bildad av bakterier.
Ett tomt ägg visar ingenting. Det är helt enkelt tomt.
När embryot växer syns det som en mörk skugga i ägget.
Här ser du en bild som är till god hjälp när du lyser ägg. 

 
 
 
 
 
1. färskt ägg, 2. obefruktat ägg (1 vecka), 3.död grodd (1 vecka), 4. blodring (död 1-2veckor),
5 dött foster (efter ca 2 veckor), 6. levande foster, "spindel" (1 vecka),
7. levande foster (2 veckor),
8. levande foster, 3 v, för stor luftblåsa, 9. samma, men för liten blåsa. 10. Levande foster, 3 veckor med lagom blåsa.
Förvaring av ägg:
Ägg du vill kläcka förvaras bäst med spetsen nedåt i t.ex. ett äggfack. Det bör vara svalt, men inte kylskåpskallt.
Äggen bör lutas lite, och lutningen bör tippas åtminstone en gång om dagen, helst två.
Du ska absolut inte tvätta äggen, men eftersom ägg är porösa så är det bäst att kläcka på rena ägg då bakterier kan skada fostret.
Äggen ger bäst kläckresultat om de är välformade, rena och färskare än tio dagar.
Många har vittnat om hur de kläckt ägg som varit helt ovända, äldre än tre veckor, förvarats i kylskåp eller till och med köpts som matägg i affär (eko-ägg). Men om man vill optimera sina chanser är det nog bra att följa de samstämmiga råd som finns i hönshandböcker.

Om du köper ägg från någon annan har dessa oftast blivit skakade under transporten. Låt därför alltid äggen vila ett dygn innan du lägger dem under hönan eller stoppar dem i kläckare.  Detta för att ge groddskivan en chans att fästa, om den lossnat.
 Många doppar sina ägg i ett medel som heter virkon, för att döda bakterier som kan finnas hos äggsäljaren.  Virkon kan köpas hos lantmännen.


När kycklingarna har kläckts då?


dagsgamla kycklingar,
dvärgfönix och paduan

Kycklingar behöver värme. Om du inte har en höna så måst du ha ett värmetak eller en värmelampa. Hur länge den behövs beror på hur temperaturen i omgivningen är, men de bör ha fått fjädrar så att de kan hålla värmen.
Kycklingarna ska äta speciellt kycklingfoder. Många ger mosad äggula (vilket du egentligen inte får utfodra höns), fil för magen samt gräs och maskrosblad. Det är säker inget fel i det, men det finns anpassat foder att köpa på Lantmännen (Granngården) tex.
De måste också ha vatten. En liten kyckling har noll självbevarelsedrift, så om du ställer in en skål med vatten är det lätt att den drunknar. Det finns speciella vattenautomater för kycklingar, eller så kan du ha ett grunt lock eller liknande. Kycklingar far dock runt väldigt mycket och välter och smutsar ner.

En sak som är viktig att tänka på är underlaget. Innan kycklingarna lärt sig vad de kan äta kan de få för sig att äta t ex spån om de går på det.  Spånet fastnar i tarmen och leder till att kycklingen dör.
Detta har jag märkt speciellt med maskinkläckta kycklingar som inte har någon mamma som kan visa dem.
Just förstoppning är viktigt att kontrollera. Om bajs fastnar i kloaken måste du ta bort den. Du kan lösa upp det med ljummet vatten först.

En kyckling som är pigg och frisk springer runt, äter och dricker. En sjuk kyckling burrar upp sig och står gärna och blundar för sig själv.

Kycklingar växer olika fort. Vissa raser kan du se kön på omedelbart, andra ganska tidigt. Det finns olika metoder, vissa fungerar för specifika raser, andra för alla. Gemensamt för dem är att det inte är så lätt! Det finns dock könsvisande raser som ccl, där det syns genom teckningen.

När kycklingen är ett par månader kan du oftast se könet genom att jämföra dem. De med mer framträdande och/eller rödare kam och slör brukar vara tuppar. Vissa raser är jättesvåra att könsbestämma tidigt som appenzeller och silke. Återigen, googla!

2 kommentarer:

  1. Hej
    Jag har en kyckling mamman inte ville ha. Hur får jag den att börja äta och dricka? Den sväljer om jag petar in lite köpt kycklingfoder och om jag doppar näbben i vatten, men jag vill ju att den ska picka och dricka själv. Nu är den tre dagar gammal. Snälla hjälp mig!

    SvaraRadera
  2. Hej Laila, det kan gå bra för kycklingen om du ägnar tid åt att lära den picka. Det kan ta någon dag...jag lade smulat mariekex och mosad äggula i lite vatten bara så det blir uooblött på ett lock, sedan plockade jag med en penna så att det lät och samtidigt lät jag lockande som en höna. Kycklingen blev instinktivt intresserad och motiverad. Likadant med vattnet, penna och kluck kluck! Det får du göra ca varannan timme och sen märker du när den äter själv. Lycka till.

    SvaraRadera